souperWillem1|barokmusical  

 

 Een broedertwist in het kraambed van het Nederlands Koninkrijk.
Dubbelbiografie, muziekvoorstelling en radio programma In 2013|2015 viert Nederland het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De Gebroeders Dirk en Gijsbert Karel van Hogendorp stonden beiden op hun eigen wijze aan de wieg van onze monarchie in 1813. Gijsbert Karel is de schrijver van de Nederlandse Grondwet die we vandaag de dag (aangepast door Thorbecke in 1848) nog steeds naleven. Dirk was Gouverneur van Hamburg, Litouwen en Oost Java, minister van Oorlog, Generaal en vriend van Napoleon. Dirk streed 60 jaar voor Multatuli al tegen de slavernij en is de vader van de franse koloniale politiek. Het was Gijsbert Karel die, bijna 200 jaar geleden, Willem I op de Nederlandse troon hielp toen Napoleon was verslagen. Dirk, als aanhanger van Napoleon vond dit natuurlijk niets, maar had zijn handen vol aan zich verweren tegen een genocide aanklacht uit Hamburg.
Dat het Gijsbert Karel lukte de Nederlanders de rust van een koningschap boven de oude republiek van zeven provinciën te accepteren kwam deels door de goede herinneringen aan koning Lodewijk (de broer van Napoleon, ‘konijn’ van Holland) waarvoor Dirk ambassadeur en minister van oorlog was.

Dirk kreeg geen nieuwe functie in het nieuwe koninkrijk der Nederlanden van de oranjes; er was geen plek meer voor een man van idealen (en oud leerling van Kant).

Het streven naar vrijheid, gelijkheid, broederschap en vrijheid was niet langer aan de orde.

 

De barokmusical met muziek van Purcell, Bach, Beethoven en Berlioz over deze twee broers is bijzonder door de muziekkeuze. Mooie barokke aria's, duetten en kwartetten in plaats van de eindeloze verplichte rondo's  nemen je mee naar de nieuwe revolutionaire tijd zonder pruiken en standen.

 

Het wordt gespeeld met een kleine bezetting. De zangers bespelen ook

instrumenten waardoor de laatste sporen van de polyfonie in deze Barokke muziek helemaal tot hun recht komen.

De Gebroeders Van Hogendorp